MONITORING I VERIFIKACIJA REZULTATA

Naše iskustvo u sistemima upravljanja energijom uopšte, a posebno u sistemima za praćenje performansi, omogućava nam da ponudimo kompletnu i globalnu uslugu, zasnovanu na krajnjem cilju svakog sistema za praćenje performansi: postizanje uštede energije.

Saznali smo da sistem praćenja ostvarenih efekata treba da pokrije tri osnovna stuba da bi bio efikasan:

  • Podatke
  • Indikatore
  • Ljude

Nedostatak bilo kog od ova tri elementa znači da sistem monitoringa neće biti efikasan i stoga neće pomoći u uštedi energije.

Ako imamo podatke, ali ne koristimo odgovarajuće pokazatelje … nećemo znati na pouzdan način da li trošimo previše ili ostvarujemo uštede. Nećemo moći da otkrijemo odstupanja, tako da nećemo moći da reagujemo na njih. Gubićemo vreme bez očekivanih rezultata.

Ako imamo podatke i koristimo odgovarajuće indikatore, ali nemamo obučene ljude … nećemo moći da otkrijemo uzrok odstupanja, i nećemo reagovati na njih. Dakle, neće biti smanjenja potrošnje energije.

INDIKATORI

EnPI Center koristi najprikladniju metodologiju za utvrđivanje indikatora energetskih performansi: Regresionu analizu. Ova vrsta analize uzima u obzir uticaj osnovne potrošnje, kao i sve promenljive koje utiču na potrošnju, kao što su temperatura, zauzetost prostora, obim i vrsta proizvodnje itd.

Ostavite po strani odnose i apsolutna poređenja potrošnje. Prestanite koristiti pogrešne pokazatelje i počnite pravilno pratiti svoje energetske performanse.

PODACI

Alat koji koristi EnPI Center omogućava praćenje energetskih performansi na osnovu svih značajnih promenljivih (proizvodnja, vremenska prognoza, kalendar itd.). Već na prvi pogled pokazuje da li postoje uštede ili prekomerna potrošnja u objektu, procesu kao i na svim različitim područjima potrošnje.

Ako već imate softver za nadgledanje performansi, mnogo je bolje i lakše. Pristup podacima u realnom vremenu omogućava maksimiziranje koristi. Ali budite oprezni, zapamtite da bez dobrih indikatora ne možete pouzdano otkriti odstupanja, pa samim tim ni reagovati na odstupanja. EnPI Center će vam pomoći da na najbolji način iskoristite vaš postojeći softver.

LJUDI

EnPI Center nudi konsultantsku uslugu koja uključuje praćenje potrošnje energije i periodične izveštaje o mogućnostima za uštede i odstupanjma koja su otkrivena u vašoj organizaciji. Spremni smo da uspostavimo saradnju kako bi se napravila lista mogućnosti koje će se implementirati u budućnosti da bi se postiglo kontinuirano poboljšanje energetskih performansi.

Ako nemate vremena, mi vam svakodnevno možemo pomoći u otkrivanju odstupanja, istraživanju uzroka i prilika za štednju. Samo sistem monitoringa koji se zasniva na adekvatnim pokazateljima, dostupnosti podataka i obučenom timu može garantovati vaš uspeh.

Bićemo sa vama i da obučimo vaše ljude za sve potrebne aktivnosti.